A pénzügyi függetlenség aranyszabályai 2-4 szabály

A pénzügyi függetlenség elérésének egyik legfontosabb pillére hogy a kereteiden belül élj. Hát persze, nyilván, de honnan tudod hogy hol vannak azok a határok, amiket ha átlépsz, akkor saját boldogulásod szabotálod? Ha megnézel egy random reklámblokkot a barátok közt szünetében, akkor minden bizonnyal az a benyomásod lesz, hogy a határ a csillagos ég, és bármit megtehetsz, bármit megvehetsz, sőt most azonnal meg is kell venned.

A cikk címe beismerem, egy kicsit félrevezető, de legalábbis erősen szubjektív. Nem kőbe vésett szabályok ezek, de úgy gondolom hogy egy jó támpontot szolgáltatnak hogy meg tudd ítélni hogy a lehetőségeidhez képest mi az a határ, amikor egy lakás, kocsi, vagy bármi más túl drágává válik. Igaz ez a kis dolgokra, is, de számomra hihetetlen hogy mennyire sokan nem gondolnak ebbe bele mikor életük egyik legnagyobb horderejű pénzügyi döntését hozzák, és lakást, házat, vagy autót vásárolnak.

Ingatlan

Kezdjük a legnagyobb tétellel. Mekkora lakást, házat, ingatlant engedhetsz meg magadnak? Ha a bankot kérdezed, akkor azt fogja mondani, hogy akkorát, hogy a hitel törlesztő részlete ne legyen több a havi nettó bevételed 30%-nál. Öööö Ok, ez az amit még úgy gondolja a bank, hogy ki tud sajtolni belőled anélkül hogy tényleg tönkremennél. Ez nem jelenti azonban azt hogy eddig el is kell menned. Szerintem ha az éves bruttó bevételed 2-4 szeresénél többet költesz ingatlanra, akkor azt nem engedheted meg magadnak. Például ha veszünk egy átlagos magyar családot 2 dolgozó felnőttel, akiknek az átlagos havi fizetése összesen 500 ezer forint, akkor valahol 12-24 millió forint közt van az amit még megengedhetnek maguknak.

Kocsi

A második legnagyobb értékű vásárlás szinte biztos hogy egy kocsi lesz az ember életében. Arról én is írtam már több cikket(itt és itt) is, hogy mennyire drága egy autót fenntartani. Ezeknek a költségeknek a nagy része értékcsökkenés lesz, ami az autó értékével egyenesen arányosan nő. Érdemes tehát jól átgondolni, hogy mennyit költesz egy kocsira. Szerintem autóra a havi bruttó bevétel 2-4 szeresét érdemes legfeljebb elkölteni.

Az előző példánál maradva ennek a családnak 1-2 millió forint értékű autót érdemes venni ha nem akarnak túlkötelezni. Tekintve hogy a magyar autópark átlagéletkora valahol 12-14 év közt van, szerintem ebben jók vagyunk, bár lehet hogy inkább kényszerűségből, mint tudatosságból eredően.

Telefon, apróságok

Ezek a cikkek nem képviselnek nagy értéket, de többet vásárlunk belőlük, és el lehet dobni elég nagy summát. Egy új csúcstelefon simán kerülhet 2-300 ezer forintba. Én úgy gondolom hogy itt 2-4 hét az a maximum amit még el lehet költeni egy-egy ilyen cikkre.

Lehet drágábban venni lakást, kocsit, bármit csak számolj vele hogy lehet hogy túlköltekeztél. Ja és ugye hitelt csak ingatlanra érdemes felvenni. Ha bármi mást csak hitelből engedhetsz meg magadnak, akkor azt nem engedheted meg magadnak.

 

Oszd meg!

“A pénzügyi függetlenség aranyszabályai 2-4 szabály” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Inkabb jobb ezt megkozeliteni onnan h mennyit kell felrerakni h a 4%os szabalyhoz eljuss. Azaz az eves koltsegeid lefedezzek a befekteteseid hozamai passziv jovedelembol. Altalaban azert nem art ha 50% felett vagy minden egyes evben h ez ne nyuljon eleg hosszura. Legalabbis ha a penzugyi fuggetlenseg a cel. Amit irsz inkabb az h hogyan ne tegyuk ki extra kockazatnak a sorsunk. Annyit engedjunk meg amit a matek is megenged. Az meg kb ott lehet amit irtal. Vagy lejjebb

  2. Egyetértek. Annyi pénzt félretenni hogy annak a 4 százaléka fedezze a Kiadásokat az a cél. Ez a pár tipp pedig az eszköz hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.