Nem baj ha hibázol

Félelem. Az egyik legerősebb “motiváló” erő. Az evolúció során nagyon jól jött a félelem az emberiségnek. Óvatosságra ösztönözte őseinket, éberen tartotta őket, segített a túlélésben. Biztosan ismerős az az érzés amit kivált. Az a görcs a gyomrodban mikor ki kell állni egy tömeg elé, vagy vizsgázni mész, vagy amikor gimiben szeretted volna megszólítani azt a fiút vagy lányt aki tetszik neked. Mi van ha nem jól sül el a dolog? Ez a reakció nagyon régen és mélyen jelen van a lényünkben. A világ viszont sokkal gyorsabban változik, mint ahogy azt genetikailag követni tudjuk. Az agyunk sokszor túlreagálja a helyzetet.

Csak egy vizsgáról van szó, nem arról hogy a szomszéd törzsből jönnek a rossz arcok és kinyírnak mindenkit még alszunk. Csak egy előadás, nem kardfogú tigris a bokor mögött, aki elől futni kell. Az agyunk viszont még mindig úgy reagál, mintha a kardfogú tigrissel, vagy a rivális törzzsel néznél farkasszemet. Nem vagyok neurológus, sem történész, úgyhogy biztosan voltak olyan hibák az előző pár sorban amik miatt néhányan kaparják az arcukat, de azt hiszem a lényeg átjön.

Hogy miért fontos ez? Fontos megérteni, hogy a félelem mindig veled lesz, és azért van hogy segítsen. A válasz pedig nem az hogy nem csinálsz semmit. Nem baj ha hibázol. A lényeg hogy tanulj belőle. Ha csak pár bejegyzést elolvasol itt a blogon, akkor fogod látni, hogy mint mindenki, én is hibáztam, és ez elég sokba is került. A unit-linked biztosításon több mint 700 ezret buktam. Azzal hogy nagyobb, drágábban fenntartható kocsit vettem, szintén hibáztam, ami folyamatosan pénzbe kerül. A karrieremben is van pár dolog amit másképp csinálnék ha visszamehetnék 5-6 évet az időben. De nem tehetem. Ami elmúlt elmúlt, annyit lehet tenni, hogy tanulok belőlük.

A félelmet teljesen sosem fogod tudni eltüntetni az életedből. A lényeg hogy megértsd hogy miből ered a félelem? Úgy érzed nincs meg minden információ egy döntéshez és ez félelmet (szorongást) okoz? Jó, igyekezz megtudni minél többet. Beszéld meg barátokkal, családdal a kérdést. Lehet hogy ők másképp látják a dolgot. Félsz a vizsgától? Jó, készülj fel úgy hogy ne legyen mitől félni. Gondold át mi a legrosszabb ami történhet!

A legnagyobb hiba amit elkövethetsz hogy nem teszel semmit. Félsz a hibáktól, az ismeretlentől, és nem gondolsz a jövőre. Nem baj ha hibázol. Maximum tanulsz belőle, és a következő döntésed annyival jobb lesz.

Mi volt a legnagyobb hiba amit pénzügyekben elkövettél, és mit tanultál belőle? Oszd meg a hozzászólásoknál!

“Nem baj ha hibázol” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Nem nagy hiba de utolag meggondolva sokkal korabban at kellett volna nyergelnem allampapirra. A bankbetet kamatok mar reg nulla közelében járnak, én meg vártam a banki akciókat ahelyett hogy értékpapír számlát nyitottam volna.A fel eves 2%os lekötés is jobb mint a semmi

Vélemény, hozzászólás?