Mennyi nyugdíjat kapsz majd?

Van egy jól bevált út. Tanulj, dolgozz úgy negyven évet, majd dőlj hátra és élvezd ami még hátra van az életből. Erre való a nyugdíj.  Legalábbis ez az amit a mi generációnknak a szüleink tanácsoltak, mint biztos utat. A baj csak az hogy ez a mi generációnknál már nem fog működni. Ezzel az egész formulával több baj is van, a legnagyobb az hogy ha 20-as 30-as generációba tartozol vagy fiatalabb vagy nagyon jó eséllyel nem fogsz nyugdíjat kapni. Legalábbis nem abban a formában ahogyan azt ma ismerjük. A pozitív oldal, hogy ez igazából nem baj, csak kicsit máshogy kell hozzáállni a kérdéshez.

A kérdés

A kérdés pedig az hogy miből fogsz megélni amikor már nyugdíjas vagy. Erre adott sokáig választ, és igazából az idősebbeknek még most is ad a nyugdíj. Alapvetően kétféle gondoskodási mód van szerintem, mikor az államra hagyatkozol, és mikor magadnak gyűjtöd össze. Ahhoz hogy magadnak gyűjtsd össze több évtized szükséges. Ezért van nehéz helyzetben az idősebb generáció, mivel a rendszerváltás előtt az egyetlen út az állami nyugdíj volt, tehát ők sokkal később tudtak elkezdeni gyűjteni. Már ha elkezdtek, a lényeg hogy nekik nem sok választásuk volt. Nekünk fiataloknak viszont van.

Egy nagyon fontos felismerést kell azonban tenni mindenkinek. A fizetés amit most kapsz, a pénz amit most keresel, az ami a zsebedben vagy a bankszámládon landol hó végén az nem csak a napi megélhetésre kell. Bizony az a helyzet, hogy abból kell majd ki tudja meddig élned miután eléred a nyugdíjkorhatárt.

A megoldás

Tehát nem lehet az összes pénzt elbulizni, elkölteni kocsira, lakásra, telefonra meg mindenre amire szükség van, hanem félre kell bizony tenni belőle. Joggal kérdezheted, hogy mi van azzal a pénzzel, amit én nyugdíjjárulékként befizetsz? Semmi. Ihatsz rá hideg vizet, az arra se elég hogy a mostani nyugdíjasok nyugdíját fedezze, nem hogy majd a tiéd 30 év múlva. Igen, szívás, viszont két opció van. Összegyűjtöd saját magadnak, vagy reménykedsz hogy megsegít az állam. Én saját részemről úgy vallom hogy mindenki a saját sorsáért felel, nem várom el senkitől hogy eltartson majd. Ha esetleg kapok majd nyugdíjat az államtól az maximum olyan mintha ajándékot kapnék. Viszont nem az a terv hogy abból fogok majd élni.

A bónusz

Ami az egészben a legszebb, hogy ha ügyesen csinálod, akkor nem is kell megvárni amíg eléred a nyugdíjkorhatárt, hanem hamarabb csinálhatsz azt amit akarsz. Mindezt azért mert megteremtetted saját magadnak a feltételeket hozzá. Hogy hogy? A matek egyszerű, megvalósítani már nem annyira.

Vélemény, hozzászólás?