A Kamatos Kamat, a Világ Nyolcadik Csodája

coins-1523383_640“A kamatos kamat a világ nyolcadik csodája. Aki ezt megérti annak fog dolgozni, aki nem, az ellen.” Albert Einsteinről mindenki hallott már, és valószínűleg ezt az idézet is sok helyen szerepelt már, de ettől még nem veszít az értékéből. Mint sok minden más, matematikailag elég egyszerű a képlet, hogy kihasználd az előnyeit először meg kell érteni. Erre szolgál ez a cikk. Vizuális típus vagyok, nekem segít ha látom a dolgokat.

A kamatos kamat elvben nagyon egyszerű. Annyit jelent, hogy ha van egy kis befektetésed, akkor nem minden évben fog ugyanannyit hozni, hanem a hozamok is kamatozni fognak. Az idézetre visszautalva Ilyenkor dolgozik neked a kamatos kamat. Ha hitelt veszel fel, akkor a kamatos kamat ellened dolgozik, tehát évről évre a kamattal növelt összegre kell majd kamatot fizetni. Nézzünk pár példát, hátha az jobban szemlélteti ezt az elvet.

Amikor neked dolgozik

Tegyük fel van 1 millió forintod. Sikerül ezt a pénzt jól befektetni, ami évi 10 százalékot fog hozni 20 éven keresztül. Vajon mennyi pénzed lesz ha csak az eredeti pénz fogja termelni a hozamot, vagy segít neked a kamatos kamat, és minden évben az addig felhalmozott hozam is neked fog dolgozni. Ezen a grafikonon láthatod, hogy 20 év alatt több mint 3 millió forint lesz a különbség. Ez a kamatos kamat hatása. A képen a narancs és kék vonal közti terület.

Kamatos Kamat Betét esetén
Kamatos Kamat Betét esetén
Amikor ellened dolgozik

Felvettél egy millió forint hitelt 20 évre évi 5% kamat mellett. Nagyjából évi 82 ezer forintot kell törlesztened hogy 20 év alatt visszafizesd a felvett összeget. Igen ám, de mi lenne ha nem létezne kamatos kamat? Akkor nagyjából 13 év alatt vissza is fizetnéd az egészed ugyanekkora törlesztőrészletek mellett. Itt is a narancs és a kék vonal közti terület a kamatos kamat hatása.

kamatos-Kamat
Kamatos Kamat hitel esetén
Az idő

Vegyünk egy harmadik példát, három jelöltünk nyugdíjra szeretne félretenni egy kis pénzt. Az első jelölt 30 éves korától évi 10 ezret tesz félre, a második jelölt 40 éves korától évi 20 ezret, a harmadik jelölt 50 éves korától havi 40 ezret. Mindhárman 60 éves korukban szeretnének nyugdíjba menni. Vajon mennyi lesz a félretett pénzük?

Az időtáv számít
Az időtáv számít

Jól látszik hogy minél több ideje van a kamatos kamatnak hogy tegye a dolgát, annál nagyobb lesz a hatása. Hiába tett félre a harmadik jelölt négyszer annyit, mint az első, mégsem lett annyi megtakarítása a végén. Ha azt akarja a hármaska hogy ugyanannyi legyen a pénze mint egyeskének, akkor kb. évi 50 ezret kellett volna félretenni, azaz mintegy ötszörös összeget. Természetesen figyelj arra is, ha hitelt veszel fel, akkor pont a fordítottja lesz igaz. A hosszabb futamidő inkább csak a banknak kedvez.

Remélem ez a pár ábra szemlélteti hogy mire is gondolt Einstein amikor a fenti idézetet mondta. Egyszerű matek ez is. Ha megértetted akkor amennyire csak lehet használd ki az előnyeit. Egyedül a lakáshitel az ami elfogadható, minden mással csak saját magad alatt vágod a fát.

 

Oszd meg!

“A Kamatos Kamat, a Világ Nyolcadik Csodája” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.