Jól fizető állások

Korábbi cikkekben írtam már arról hogy hogyan tehetsz vagyonra szert. A lényeg leírva egyszerűnek hangzik, keress többet, mint amennyit költesz, és a különbséget fektesd be. Az egyenletnek két oldala van, kereset mínusz kiadások egyenlő megtakarítások. Ha többet akarsz megtakarítani, akkor vagy többet kell keress, vagy kevesebbek kell hogy költs. na de mik a jól fizető állások, amikkel többet takaríthatsz meg? Mondhatnám hogy nagyon okos voltam 15 évvel ezelőtt, amikor szakmát választottam, és kitöltöttem az egyetemi felvételi lapot, de az hazugság lenne. Nagyjából fogalmam sem volt, viszont ha most gondolkodnék azon mire adjam a fejem, ezekre figyelnék.

Szerettem az angol nyelvet, egy egyetemi börzén az ELTE angol szak nagyon megtetszett, fejembe vettem hogy oda megyek. Aztán apám az egyik beszélgetés alatt azt a tanácsot adta, hogy a nyelvtudás inkább legyen eszköz mint cél. Ezzel a mozdulattal sikerült is lebeszélni róla, amiért most így 15 évvel bölcsebben hálát adok neki. A matekot szerettem még ezen kívül, a fizikát annyira nem, így lettem ház közgazdász és nem mérnök. Nem bántam meg, napi szinten használhatom az angolt, és számokkal dolgozok. Jobban illik hozzám, mintha angoltanár, vagy fordító lennék. Na de ezt a kis kitérőt magam mögött hagyva visszakanyarodok az eredeti kérdéshez: Mik azok az állások, szakmák, területek amik jól fizetnek? És van-e még a szakmán kívül valami amire érdemes figyelni?

Jól fizető “szakmák”

Vannak jobban fizető szektorok, és vannak amik annyira nem fizetnek jól. Ez gondolom senkinek nem meglepetés, és még talán az sem, hogy mik azok a “szakmák” amikkel jól lehet keresni. A KSH adatait bújva egy kicsit azt találtam, hogy a három legjobban fizető terület a pénzügy, informatika, és a mérnöki pályák. Az ezekre jellemző átlagkereset 500, 450 és 350 ezer forint bruttóban. Kicsit meglepett hogy a pénzügyi pálya fizet a legjobban, én azt hittem, hogy az informatika többet fizet.

Elhelyezkedés

Magyarországon, mint minden más országban elég jelentős különbségek vannak egyes régiók között. Nyugaton sincsen mindenhol kolbászból a kerítés, és az itteninél még sokkal nagyobb eltérések vannak városok, országrészek között. Amerikában például a legdrágább nagyvárosok, (San Francisco, Washington DC, New York, Los Angeles) és az egyik legolcsóbb Houston között több mint kétszeres eltérés van az átlagkeresetek között. A KSH adatai szerint itthon azért ettől árnyaltabb a helyzet, 2016-ban Budapesten 319, Dunántúlon 220, az Alföldön, és Észak Magyarországon 190 ezer forint egy havi átlag bruttó fizetés. Ez még kétszeres eltérés sincs, de egyértelmű hogy Magyarországon Budapesten van a legjobb esély arra hogy magas fizetésed legyen.

Adja magát tehát hogy aki teheti, annak érdemes Budapestre költözni, és itt munkát keresni. Ezt akkor a legkönnyebb megtenni, ha még pályakezdő vagy, vagy nincs családod, és szabadabban tudsz mozogni. Nekem személy szerint elég szomorú, vidéken nőttem fel, és szomorú látni mekkora különbségek vannak az ország egyes részei közt. Én sem akartam felköltözni Budapestre, de nem volt mindegy hogy 140 vagy 220 ezer forintos kezdőfizetést kaptam 10 évvel ezelőtt.

Itt kell megjegyezzem azonban hogy a lakhatás, ami a legnagyobb része a kiadásoknak általában, elég szorosan összefügg a keresetekkel. Budapesten ma nem nagyon találni albérletet 80 ezer forint alatt, még egy megyeszékhelyen elég nagy eséllyel tudnál szerezni lakást. Ugyanez a különbség nyilván megvan akkor is ha venni akarsz ingatlant. Gondolhatnád akkor hogy miért is állnál meg fővárosunknál, és miért ne próbálnál szerencsét külföldön, ha már egyszer ott kb. ötszörös pénzt is kereshetsz? A kérdés jogos, és lehet hogy jobban is fogsz kijönni, csak nézz utána a költségeknek is, ne csak a sokkal magasabb fizetéseknek.

Nyelvtudás

Ha már a külföldi munkavállalásnál tartunk itt jön képbe a harmadik legnagyobb tényező, a nyelvtudás. Főleg a felsőfokú végzettséget megkövetelő állások esetén a van nagy különbség azok közt az állások közt amihez kell, és amihez nem kell a nyelvtudás. Ez a különbség simán lehet 100% körüli, azaz ha jól beszélsz angolul, akkor akár kétszer annyi is lehet a fizetésed.

Összegezve tehát figyelj hogy milyen szakmát választasz, hol keresel munkát, és igyekezz minél jobban beszélni legalább angolul. Ennél jobb tanácsot szerintem nem nagyon lehet adni egy épp pályaválasztás előtt álló fiatalnak. Igen ám, de mi van, ha már van szakmád, munkád, állásod? Sosincs késő tanulni, főiskolát lehet végezni levelezőn is, nyelveket is bármikor lehet tanulni.

Végezetül pár szót a nem felsőfokú, irodai munkáról. Szerintem elég sokan leírják ezeket a szakmákat, és sokan mennek csak azért egyetemre, hogy legyen diplomájuk. pedig igenis vannak olyan szakmák, amik legalább olyan jól fizethetnek, mint egy irodai munka. Több cégtulajdonos is azt mondta hogy nehéz igazán szakképzett munkaerőt találni. Villanyszerelőket, ácsokat, lakatosokat, autóvillamossági szakembereket csak hogy párat említsek. Ez az út azonban nehezebb lesz, és ahhoz hogy igazán jól keress, szinte biztos hogy saját vállalkozásban kell majd csinálnod, amihez viszont legalább olyan fontos hogy jó üzleti ismereteid legyenek, mint szakmai tudásod.

 

 

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.