Jó befektetés az ingatlan?

Azoknak az embereknek a nagy része, akikkel befektetésekről szoktam beszélgetni, az egyik legjobb befektetésnek tartja az ingatlant. Most szögezem le, szerintem is helye van egy portfólióban. Sokat olvastam utána hogy mire lehet számítani, mik az előnyei, és hátrányai, de nem találtam olyan oldalt, ahol betekintést engednek a valódi számokba. Úgy alakult, hogy tavaly kiadtam a lakásomat, és gondoltam hogy megosztom itt a blogon a tapasztalatokat, és természetesen a számokat is, hogy össze lehessen hasonlítani más befektetési formákkal, és hogy kiderüljön tényleg jó befektetés az ingatlan vagy nem. Ennek a cikksorozatnak az első része ez.

Honnan az ötlet?

Írtam a passzív jövedelemről szóló cikkben is az ingatlanokról, mint egy potenciális befektetési formáról. Kalkulátorok vannak az interneten, a kiszámoló blogon is megjelent több cikk is a témában. Magam sem tudom hogy pontosan mennyit fog hozni a befektetés, de úgy tervezem hogy negyedévente megosztom a számokat, és az év végén össze lehet hasonlítani hasonló befektetésekkel.

Úgy alakult hogy az esküvőnk után kiadóvá vált az egyik lakásunk, tehát nem befektetési céllal vettem a lakást. Elképzelhetőnek tartom hogy valamikor a jövőben csak befektetési céllal veszek lakást, de mivel tapasztalatom nincs még benne egyáltalán, úgy gondoltam hogy ez remek alkalom egy kis tapasztalat szerzésre, és hogy pontosan tudjam milyen hozamra számíthatok. Ugyanarról a lakásról van szó, amit az albérlet vagy lakás cikkben említettem.

Előnyök, kockázatok

Ha rákeresel interneten, hogy jó befektetés-e az ingatlan rengeteg bölcsességre fogsz akadni. Nagy részük azért inkább vicces, mint bölcs. Több területet nem lesz a földön, úgyhogy az ingatlan ára csak emelkedhet, meg hasonló orbitális marhaságok. Mindenki jó kapzsi lett, itthon is személyi igazolvánnyal lehetett lakást venni (no comment…) és boldog boldogtalan ingatlant vett. A bankok meg örültek mint majom a farkának, mert rengeteg pénzt kerestek a hiteleken. Aztán jött 2007-2009 és elég sokan elég nagyot buktak. A tanulság az hogy mindennek van kockázata.

Az ingatlanoknál az egyik legnagyobb hogy nem likvid. Egy lakást lehet hogy csak évek alatt lehet eladni. A másik hogy a lakás értékének növekedése, vagy csökkenése függ attól hogy hol a lakás. Ezzel lehet számolni, de sosem lehet tudni hogy mikor építenek egy szemétégetőt a környéken. Szerintem az egyik aranyszabály, hogy ha 10 évnél hamarabb szeretnél kiszállni a befektetésből, akkor valószínűleg nem a legjobb megoldás a lakás.

Az előnyök közt említhetem mondjuk hogy ha biztosítás van a lakáson, nagyon kicsi a valószínűsége, hogy az egész tőkét elbukd. A másik hogy viszonylag kevés idő ráfordítást igényel, tényleg közel passzív jövedelem. A befektetési célú ingatlan szerintem az egyik legjobb tőke építési módszer.

Matematikailag legalább is az. Mivel veszel egy ingatlant, amihez az egyszerűség kedvéért 20% önerőt adsz, mégis a 100% után élvezed a hasznokat. Mínusz a kamat költség természetesen. Jelzáloghitelek az egyik legolcsóbb hitelek, és a bérleti díj egy része a tőkét fogja gyarapítani. (ez a más megveszi nekem a lakást című okosság, amit ismét mindenhonnan hallani, de azért ettől bonyolultabb)

Milyen cikkre számíthatsz?

Meg fogok osztani mindent, az összes kiadást, hogyan kell adózni utána, mit lehet elszámolni költségnek, mindent. Szerintem úgy lehet hitelesnek maradni, ha leírom a számokat. A számokban az a szép hogy nem hazudnak. Szeretném ha ezeken a cikkeken keresztül olyan infót találhatnál amit máshol nem feltétlenül találsz meg.

Vélemény, hozzászólás?