Információ diéta

Ha mostanában olvastál híreket, vagy néztél hírműsorokat a TV-ben, akkor valószínűleg arra a következtetésre jutottál, hogy nagyjából két perc múlva itt a világ vége. Aztán másnap csak felkel a nap valahogy, és minden megy tovább, sőt lehet hogy a hírekben újra megmondják hogy holnap jön az atomháború, vagy esetleg egy jó kis tőzsdei összeomlás. Persze mindez logikus, és ha ezt megérted, akkor ki fogod tudni szűrni azt a kevés információt, amire szükséged van.

Gyerekkorunkban minden rózsás volt, örültünk, boldogok voltunk, a legnagyobb gondunk az volt hogy kivel fogjuk az oviban tologatni a dömpert. Semmit sem hallottunk a világ szörnyűségeiből, és nem azért nem, mert nem történtek meg, hanem egyszerűen csak nem jutott el hozzánk. A szüleink ügyeltek rá, hogy az a sok sok rossz, mocsok, rémhír ne jusson el hozzánk. Most felnőttként ugyanúgy megtörténik rengeteg jó és rossz a világban. Most a média az ami megszűri azt az információt ami eljut hozzánk. És itt jön a csavar. A média elsődleges szerepe nem a tájékoztatás. A média elsődleges szerepe két dolog lehet. A kereskedelmi média elsősorban egy üzleti vállalkozás, aminek az a feladata, hogy a tulajdonosai számára profitot termeljen. Az állami médiának nem kell profitot termelni, annak az elsődleges feladata, hogy az épp aktuális kormány elveit, üzeneteit eljuttassa minél több embernek.

Innen egyszerű következtetés tehát, hogy objektív véleményt, nehezen lehet a médiában találni. Az ember természetétől függően sokkal kíváncsibb a rossz hírekre, mint a jókra. Tehát a kereskedelmi média úgy tud minél több profitot elérni, ha kihasználja az embereknek ezt a tulajdonságát, és minél több rossz hírrel minél nagyobb közönséget szerez.

Logikus megoldás lehet, hogy nem olvasol híreket, ami elég radikális azért. Szerintem ha pár dologra odafigyelsz, akkor azért ki lehet hámozni azt az információhalmazt, ami számodra érdekes lehet, sőt talán még az igazságot is meg lehet találni:

  1. Tudd, hogy a média nem pártatlan. Minden amit feljebb írtam alátámasztja ezt. Az első lépés mindig a felismerés.
  2. Légy szkeptikus. Mindent kérdőjelezz meg, tedd fel magadnak a kérdést, hogy vajon mi lehetett a cikk írójának, az újságnak ahol megjelent a cikk, vagy esetleg a TV csatornának ami leadta a hírt a szándéka.
  3. Aminek nincs rád hatása, azzal ne foglalkozz. Ha közvetlenül nem lesz se jobb se rosszabb attól hogy tudsz egy hírt akkor az csak felesleges információ, semmi más.
  4. Keress több forrást. Ha valami érdekel, vagy úgy gondolod hogy hatással van az életedre, akkor nézz utána több helyen is. Mindkét oldali médiában, esetleg nézz utána adatoknak, és csak azután cselekedj, hogy úgy érzed ismered az egész történetet. A legkönnyebb az emberi kapzsiságot, vagy félelmet kihasználni.

Csak hogy egy példát említsek a befektetések világából (szeretném ha ez a blog politika mentes maradna). Biztos láttál már olyan TV műsort, ahol mindenféle tőzsdei információt lehet percre pontosan tudni. Itt megjelennek szakértők, tanácsadók, és megmondják a tutit, hogy melyik részvény fog nagyot menni, vagy bukni. A néző örül neki, mert információ birtokosa lett. A TV csatorna örül, mert megnézik a műsort, el tudja adni a reklámhelyet. A szakértő is örül, mert fizetnek neki hogy ossz az észt. A hirdető legyen mondjuk egy online kereskedő platform, végképp örül, mert a TV műsor arra sarkall, hogy a néző kereskedjen, amiből ők szép kis osztalékot kapnak. Mindenki nyer ugye? Hát pont nem, mert a néző, aki ha hozzá sem nyúlna a befektetéseihez, szépen bukik az osztalékokon, és azon hogy nem hosszú távon gondolkozott.

A Fidelity csinált egy felmérést, és azt találták, hogy a legtöbb hozamot elérő számlák vagy halott emberek számlái voltak, vagy olyanoké, akik teljesen elfelejtkeztek róla. Magyarul ültek a seggükön és nem kereskedtek mindenféle szakértő véleménye alapján, akik bár váltig állítják, nem látják a jövőt.

A világ igenis jó irányban halad. Sokkal jobb életünk van, mint 100, 50 vagy akár csak 15 éve.

Oszd meg!

“Információ diéta” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Circle of concern circle of influence cikkek elegge idevagnak. Ha nem olvastal volna rola mindenkepp ajanlom. Bar talan mmm is irt rola

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.