Hogyan keress többet

Hacsak nem vagy annyira szerencsés, a papa-mama banktól 18-ik szülinapodra sportkocsit kaptál, a sikeres felvételi jutalma egy lakás volt, nehogy már albérletben kelljen laknod, és úgy általában mindent megkaptál amire csak vágytál, akkor magadnak kell majd valahogy boldogulnod. Nem baj ha segítenek a szülők, de szerintem szerencsésebb, ha magadnak tudod megteremteni amire vágysz. A legfőbb bevételi forrásod főleg a karriered első 10 évében a fizetésed lesz. Mit tehetsz, ha szeretnéd, hogy ez a fizetés minél több legyen? Pár dolog amire érdemes odafigyelned.

Először is a szakma. Sok embertől hallani, hogy kövesd az álmaid, és hasonló jó tanácsok. Ez szép, és van akinek be is jön, de ha jó esélyeket szeretnél magadnak, akkor jobb ha választasz egy jó szakmát. Mitől jó egy szakma? Attól hogy kereslet van rá. Ahol olyan hozzáadott értéket tudsz produkálni, amit sok cég tud használni. Lehet vizuális antropológusnak tanulni, csak sokkal kisebb eséllyel fogsz egy jól fizető állást találni, mint ha mondjuk mérnöknek mennél.

Ha már itt tartunk, akkor egyáltalán nem gondolom, hogy szükség van felsőfokú végzettségre ahhoz, hogy sokat keress. Egy jó szakember nagy érték, és ezt szokták értékelni a cégek is. Most hogy éppen pörög az építőipar, nagyon nehéz jó kőművest, ácsot, villanyszerelőt találni. Főleg hogy sokan inkább külföldön próbálnak szerencsét. Egy autószerelőnek sem kell egyetemi végzettség. A lényeg hogy jó munkát végezz, megbízható légy. Annyi hátulütője van azért a dolognak, hogy ha itt igazán szép pénzt szeretnél keresni, akkor szerencsés ha saját magad vállalkozol, amihez viszont szükség lesz alapfokú üzleti ismeretekre. A jó hír hogy nem kell ahhoz sem egyetem, rengeteg módja van a tanulásnak ami egy fillérbe sem kerül.

A teljesség igénye nélkül a könnyen eladható tudást nyújtó szakmák: pénzügy, jog, orvostudomány, mérnök szakmák, építész villanyszerelő, festő, autószerelő, és biztosan van még sok más amit kifelejtettem.

Rendben van, van bekerülté egy jó munkahelyre, mi a következő lépés?

Folyamatosan tanulj, fejleszd magad, a tudásod, érdeklődj dolgok után. Egyrészt észre fogják venni, hogy te nem csak azt csinálod meg amit külön kérvényen adnak be neked, hanem próbálsz minél több értéket teremteni. A legrosszabb, ami történhet hogy okosabb leszel, amit egy más cégnél kamatoztathatsz majd.

Add el magad. Ez nagyon sok embernek nem megy, nagyon sokan félnek tőle, és ha jól csinálod, akkor sokan fognak utálni érte. Azonban nagyon fontos felismerni, hogy ha csendben megcsinálod a munkád, akkor azt senki sem fogja észrevenni. Ezzel nem azt mondom hogy tanulj meg segget nyalni, vagy hogy nagyképűen hirdesd hogy te mennyire jó vagy, csak annyit, hogy tanuld meg hogyan kell mások tudomására hozni, hogy mennyi hozzáadott értéket termelsz. Ez nagyon fontos, egy cég csak azért, mert 5 éve ott vagy, nem fog több pénzt adni neked. Az azért jár, mert több hasznot hozol. Ja és törődj bele, a fizetésemelésed nem lesz arányos a megtermelt haszon növekedésével.

Légy kedvelhető. De legalább ne legyél egy seggfej. Senki nem szereti a seggfejeket. Persze, lesz akivel nem jössz ki, de ettől nem kell mindenki tudtára adni.

Légy türelmes. Annyira sokan vannak akik pár hónap tapasztalattal úgy érzik megérdemlik az előléptetést. Sajnos nem. Ha pályakezdő vagy, akkor az első, de lehet hogy az első pár éved tanulóév lesz. Légy türelmes, dolgozz rendesen, mindenhez idő kell.

Ettől persze sokkal összetettebb egy karrier egyengetése, de szerintem kiindulási pontnak jó. Csak a te kezedben van, hogy mennyit teszel azért, hogy többet keress.

Oszd meg!

“Hogyan keress többet” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.