Befektetések egyszerűen 5: Részvények

stock-exchange-911613_640Itt az ideje hogy folytassam a befektetésekről szóló sorozatot. Ma a részvényekről írok le pár dolgot ami segít majd megérteni őket, hogy mit is jelent egy részvény, hogyan lehet velük kereskedni, és milyen kockázatokkal jár. Általában ez az a befektetés ami a legjobban megosztja az embereket. Valaki szerint a legjobb dolog amit a kerék óta feltaláltak, valaki szerint viszont az egész egy nagy zsákbamacska, szerencsejáték. Ettől azért bonyolultabb a helyzet, lássuk miért.

Mi az a részvény?

A részvény egy tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapír, ami azt jelenti, ha veszel egy résvényt, akkor a társaság egy bizonyos, általában nagyon kicsi, hányadát veszed meg. Ez azonban nem lehet akármilyen vállalat. Csak azoknak a vállalatoknak lehet a részvényeit megvásárolni, amelyek jegyzettek valamelyik tőzsdén. A tőzsde nem más, mint egy olyan hely, ahol többek közt ezekkel az értékpapírokkal lehet kereskedni. Csak részvénytársaság formában működő vállalatok jegyezhetők a tőzsdén. Amit lényeges még tudni, hogy a részvénytársaságokra sokkal szigorúbb könyv-vizsgáltai, tájékoztatási szabályok vonatkoznak.

Pont az előbbi bekezdésből adódik, hogy aki részvényeket vesz, az tisztában kell hogy legyen mit vesz, ellenkező esetben tényleg szerencsejáték az egész. Ehhez nem árt ha ért egy kicsit a számvitelhez, el tud olvasni egy pénzügyi jelentést, és ismeri az iparágat is amiben a vállalat üzemel.

Vállalt értékelés

Egy vállalat értéke két részből áll. A könnyebbik rész az a vállalat eszközeinek az értéke. Ide tartoznak a gyárak, irodák, szabadalmak, anyagkészlet, minden ilyesmi. Ezt viszonylag könnyű a pénzügyi beszámolóból kihámozni. A másik fele viszont ami miatt egészen különlegesek a részvények. Az pedig a vállalat jövőbeni hasznának a jelenértéke. Tehát azért veszel részvényt, mert részesedni szeretnél a cég jövőbeni nyereségéből. Igen ám, de nincs az a mutató, elemzés, vagy ember a földön, aki látná a jövőt. Ráadásul a tőzsdén szépen érvényesül a birkaszellem. Azaz ha mindenki az X vállalat részvényeit veszi, akkor az csak jó lehet, irány bevásárolni a részvényből. Ezzel csak az a baj hogy sokan akik ezért vásárolnak, azt se tudják mit csinálnak, és az egész egy öngerjesztő folyamattá válik. Gondoljunk csak a dotcom buborékra ami szépen ki is durrant a 2000-es évek elején. Az emberek azt hitték, hogy az internetes cégek profitja végtelen lesz majd. Nem lett az, sokan sokat buktak a történeten.

Példaként tegyük fel van egy vállalat 1 millió forintnyi eszközzel. Ez a vállalat kibocsát 1 millió részvényt, amiknek az árfolyama most 2 forint. Ekkor tehát az eszközök miatt 1 forint lenne a részvény értéke, tehát a másik 1 forint az amit a “piac” vagyis a befektetők megfizetik mint felárat, hogy részesedjenek a jövőbeni haszonból. Simán előfordulhat olyan, hogy ennek a vállalatnak a részvénye 15 forintért megy el, mert úgy gondolják az emberek, hogy a jövőben nagyon gyorsan fog növekedni a vállalat profitja. Ettől még ez nem biztos, ezért nagyon fontos hogy tudd, hogy mi veszel, és annak mennyi az értéke. Az ár szinte soha nem azonos az értékkel.

Időtáv

A részvények általában kockázatos befektetések közé sorolhatók, erről írtam már hogy ez mit jelent. Ezért általában hosszú távon érdemes tartani őket. 5 év alatt ne is gondolkodj részvényekben, de inkább 10 év az optimális.

Milyen könnyű kiszállni

A részvényekkel nagyon könnyű kereskedni. A tőzsdék nyitvatartási idejében gyakorlatilag bármikor eladhatjuk, feltéve ha van aki megveszi tőlünk azon az áron amit kérünk érte. Az aktuális árfolyam gyakorlatilag az hogy mennyi volt az az ár amin a legutolsó kötés történt.

Kockázatok

A részvények esetében sokkal több kockázatot vállalunk mint mondjuk egy kötvény, állampapír, vagy bankbetét esetén. Itt ugyanis tényleg el lehet veszíteni a pénzt amit egy cégbe fektettél. Ha okos vagy akkor nem csak egy részvényben van az összes pénzed, hanem szétszórva, több helyen. Ezt hívják szaknyelven diverzifikációnak. Egy cég csődbe mehet, az Enron-ról biztos hallottál. Annak viszont elég kicsi a valószínűsége, hogy minden cég csődbe megy, hacsak nem jön el a zombi apokalipszis. Erről majd részletesebben az alapokról szóló részben. Ritka az a cég amely nem lenne kitéve a környezeti változásoknak, amik ha nem is viszik csődbe a céget, jelentősen csökkenthetik, vagy növelhetik a profitját. Még egyszer: senki nem látja a jövőt, lehet hogy holnap valaki kitalálja hogy lehet olcsón és könnyen energiához jutni, ér máris vége az olajcégeknek. Ezért fontos nagyon hogy ha valaki egy cégbe fektet, akkor jól ismerje a céget, és az egész iparágat amiben működik.

Egy másik jelentős kockázat, hogy a részvények árfolyamát nem egy matematikailag leírható  képet adja. Jelentősen befolyásolják azt az emberek érzelmei, és hogy mit gondolnak az adott cégről. A sikeresség kulcsa sokszor az hogy a csordaszellemtől el tudj vonatkoztatni, és tudd tisztán látni a képet. Ez viszont piszok nehéz.

Összegezve

Szerintem a részvények a megtestesítői annak hogyan foghatjuk munkára a pénzünket. Elvégre olyan mintha egy vállalkozásunk lenne, azzal a lényeges különbséggel, hogy semmi befolyásunk nincs a cég működésére, viszont nem is kockáztatunk annyi pénzt mintha csak a miénk lenne a cég. Azonban nagyon kell tudni hogy mit csinálsz mielőtt egy cég részvényét megvennéd. Ha valakit érdekel bővebben a téma akkor Az Intelligens Befektető alapmű kell hogy legyen. Vannak olyan termékek, amik lényegesen egyszerűbbé teszik hogy kivedd a részed a részvénypiacból sokkal kisebb kockázat mellett, erről majd egy következő részben.

Oszd meg!

“Befektetések egyszerűen 5: Részvények” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.