Befektetések egyszerűen 4: Kötvények

Elérkeztünk a sorozat azon részéhez, amikor az egyes befektetési lehetőségeket mutatom be egyszerűen. Ebben a részben a kötvényekről lesz szó. Ezek nem részletes, és mindent kiveséző elemzések az egyes befektetésekről, hanem egy általános bemutatás, mik a kockázatok, milyen fajtái vannak, mire kell figyelni,  milyen időtávban érdemes gondolkodni. Lássuk akkor a kötvényeket!

Fajtái

A kötvény, mint ahogyan azt írtam egy igazolvány, amiben a kötvény kibocsátója vállalja, hogy az abban foglalt feltételek mellet visszafizeti a pénzed. A két legnagyobb fajtája az államkötvények, és a vállalati kötvények. Az egyszerűség kedvéért nézzünk egy példát. Kötvényt akkor bocsát ki valaki, ha pénzre van szüksége, és más forrásból vagy nem kap, vagy drágábban kapna pénzt. Mondjuk a Magyar Állam állampapírt bocsát ki, amire évi 3% kamatot fizet, éves kamatozással és 5 év a futamideje. Ez azt jelenti, hogy ha veszel 1000 forintért kötvényt, akkor az ötödik év végén visszakapod az 1000 forintod, és minden év végén kapsz 30 forintot kamatként.

Léteznek még úgynevezett diszkont kincstárjegyek is, amik általában 1 éven belüli lejáratúak, és nem kamatot fizetnek, hanem olcsóbban veheted meg őket. Az előző példához hasonlóan például egy 1000 forintos, 1 éves lejáratú kötvényt 970 forintért (diszkont áron, innen a név) vehetsz meg. Tehát a 970 forintodért 1000 forintot kapsz majd vissza. A vállalati kötvények ugyanígy működnek, annyi különbséggel, hogy a vállalat garantálja hogy visszaadja a pénzed.

Időtáv

Sokféle lejáratú kötvény létezik, egészen a fél évestől a több tíz évesig. Minél nagyobb az időtáv, annál nagyobb általában a kamatuk, erre majd a kockázat résznél kitérek. Én azt gondolom, hogy rövid távon (5 évnél kevesebb) kötvényeken kívül nem nagyon érdemes más befektetésen gondolkodni. Ezt a kockázatról szóló cikkben magyaráztam meg kicsit részletesebben.

Milyen könnyű kiszállni

Szakszóval likviditás. Egyszerűen annyit jelent, hogy mennyire könnyű pénzzé tenni a befektetésed. Általánosan elmondható, hogy az állampapírok, és tőzsdén jegyzett vállalatok kötvényein könnyű túladni, Létezik másodlagos piac ezekre, azaz nem csak az államtól tudok kötvényt venni, hanem valaki mástól meg tudom venni az állam tartozását például. Persze van egy bizonyos díj, illetve ilyenkor beszámolják a felhalmozott kamatot. Azaz ha holnap lejár a fenti kötvény, aminek a névértéke 1000 forint, akkor az nem 1000 forintért fogom tudni eladni, hanem annyival amennyit ér. Ebben az esetben a névérték, plusz egy év mínusz egy nap kamata. És innen ered a kötvények egyik kockázata is.

Kockázatok

Ha változik a jegybanki kamat, azaz drágábban, vagy olcsóbban lehet hitelt felvenni, az kihat a kötvényekre is. Ha ugyanis csökken a kamat, akkor az én kötvényem többet ér, mert nekem több kamatot fizetnek, mintha egy újonnan kibocsátott kötvényt venne valaki. Hasonlóan ha nő a kamat, akkor az én kötvényem kevesebbet ér, mert vehetne valaki többet kamatozó kötvényt is ugyanazon kockázat mellett. Természetesen ha megvárod a lejáratot, akkor ennek nincs hatása, ugyanúgy megkapod a pénzed, és a kamatokat. Illetve van, de az alternatív költség, hogy nem egy jobban fizető kötvényben van a pénzed, és pont ez az amit az eladásnál megfizetsz, ha eladod.

A másik kockázat hogy kinek adsz kölcsön. Állampapírnál egyszerűbb, ott azért ritka hogy egy állam csődbe jut, és ha ez be is következik, akkor azért az nem egyik napról a másikra fog megtörténni. A vállalati kötvénynél más a helyzet, ott azért elő tud fordulni az ilyesmi, ezért illik ismerni mennyire hitelképes egy cég. Ezeket nagyjából meg lehet becsülni a hitelminősítő intézetek minősítéséből. (AAA a legjobb, D a legrosszabb)

Összegezve

A kötvények, amennyiben nem a bonyolultabb fajtáját nézzük az egyik legegyszerűbb és legbiztonságosabb befektetésnek tekinthetők. Sok apróság merülhet fel, de az alapkoncepció eléggé egyszerű, én pénzt adok valakinek, amiért kapok egy elismervényt kötvény formájában, amit vagy megvárom még lejár, vagy eladom.

Vélemény, hozzászólás?