Álmodj nagyot, lépj kicsiket

miniature-1700629_640Korábban írtam már a célokról, amiben néhány gondolatot adtam arról hogyan érdemes tervezni, célokat állítani. Ebben a cikkben egy egyszerű nézőpontot szeretnék bemutatni, amit alkalmazhatsz szinte mindenhol. Mindenkinek vannak vágyai, álmai, amiket meg szeretne valósítani, viszont sokkal nehezebb tudni, hogy pontosan hogyan. Ugye ismerős hogy azt se tudod hol kezdj neki valaminek, és inkább csak halogatod az egészet. Az interneten mindig lesz elég dolog amivel el lehet vesztegetni pár órát-napot. A logika azt mondatná, hogy kitalálod mit szeretnél, aztán kitalálod hogyan, és megvalósítod. Bárcsak ilyen egyszerű lenne.

A világon minden változik. Kétféleképpen mehetnek végbe változások. Az egyik egy forradalomhoz hasonlítható, amikor hirtelen és drámaian megváltozik valami. A másik amikor szinte észrevétlenül, lassan lépésről lépésre, evolúciós jelleggel történik a változás. A forradalom gyors de nagy kockázattal jár. Az evolúció lassú, de biztos, viszont a végkifejlet nem egyértelmű. Saját magunkra vetítve ennek a kettőnek a kombinációja vezet szerintem sikerre.

Álmodj nagyot

Ez az amikor érdemes forradalmi mértékű változásban gondolkodni. Azok a dolgok az igazán fontosak, amikért meg kell dolgozni. Ezeknek lesz szemmel látható hatása. Szerintem mindenki vágyik egy kicsit a kihívásokra. Fontos hogy elég nagyot merj álmodni, mert ha túl könnyű elérni az álmod, akkor hamar megunod, és valami mást fogsz csinálni. Fontos azt azonban tudni, hogy nem fog megvalósulni az álmod egyik napról a másikra. Vajon mennyit dolgozott Elon Musk a Tesla-n? Vagy Steve Jobs? Vagy Nelson Mandela? Mindannyian hatalmasat álmodtak, de egyik álom sem valósult meg egyik napról a másikra. Szükség volt még kitartásra, folyamatos tervezésre és millió apró kis lépésre.

Lépj kicsiket

Igen ám, de ha az egészet egy lépésben szeretnéd megoldani, akkor biztosan túl nagy falat lesz, és akkor jönnek a macskás videók a youtube-on 🙂 Itt jön az evolúciós szakasz. Mivel nagyot álmodtál, lehet hogy finomításra szorul az álom. Ha kicsiket lépkedsz, nehezebb megbotlani, és minden egyes kis lépés után fogsz tudni korrigálni, ha esetleg nem jó felé tartottál. Minél közelebb kerülsz a célhoz, annál jobban fogod tudni pontosítani. Fogsz majd tanulni az egyes lépésekből, és könnyebb lesz a következő lépést megtervezni. Lesznek olyanok, hogy rossz irányba léptél, de legalább nem léptél túl nagyot. Lehetne még ragozni, de szerintem érted a lényeget.

Álmodj nagyot, lépj kicsiket!

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.