A gazdagság titka

luxury-yacht-1620040_640Mi a gazdagság titka? “Bárcsak nyernék a lottón! Bárcsak milliókat keresnék! Vajon hogy gazdagodhatnék meg gyorsan?” Sokkal egyszerűbb a válasz, mint gondolnád. Az egyetlen probléma hogy nincs olyan, hogy gyorsan meggazdagodni. Legalábbis nem legálisan, vagy olyan módon amihez hatalmas szerencsére lesz szükséged.

A nagy titok

Tegyük fel hogy keresel 1000 forintot egy hónapban, és ebből 950 forintot elköltesz. Marad 50 forintod amit félretehetsz. Ez az 50 forint a megtakarításod. A gazdagság titka összesen annyi, hogy ez a megtakarítás minél több legyen, és hosszú távon stabilan tudd tartani. Ezért fontosa nagyon hogy tudd hogy mennyi kiadásod van, hogy tudd mennyi a megtakarításod. Azért írtam 1000 forintot a példában, mert mindegy mennyit keresel, a lényeg a kereseted és a kiadásaid aránya. Minél kisebb az arány, annál később fogsz meggazdagodni. Minél nagyobb, annál gyorsabban.

Innentől kezdve annyi dolgod van, hogy a megtakarítási arányt növeld. Ezt kétféleképpen teheted meg, vagy többet keresel, vagy kevesebbet költesz. Persze egyszerre mindkettőn is dolgozhatsz.

Hogy kereshetsz többet?

Egyrészt kemény munkával. Senki se fog neked több pénzt fizetni ha csak lazsálni jársz be dolgozni. Vállalj több felelősséget, mutasd meg hogy lehet rád számítani. Másrészt tudással. Igyekezz minél több ismeretre szert tenni. Ha még pályaválasztás előtt állsz, akkor nézz körül mielőtt kiválasztod a megfelelőt. Nem biztos hogy egy random büfé-ruhatár szak hosszú távon jót jelent, bármennyire is kecsegtető hogy könnyen elvégezhető. Ha már van szakmád, akkor vagy tanulj többet, hogy jobb legyél benne, vagy tanulj meg valami mást ami jövedelmező. Nem kell jogásznak vagy orvosnak, vagy mérnöknek lenni egy jó fizetésért.

Hogy költs kevesebbet?

Az az alap hogy tudd mennyi a kiadásod. Én is úgy gondoltam hogy tudom mennyit költök és mire, amíg el nem kezdtem írni minden kiadást. Nézd meg minden kiadásod, hogy valóban szükséged van-e rá. Ha igen, akkor válassz minőségi termékeket, hogy ne kelljen kétszer megvenni valamit. Nem kell hatalmas változásokra gondolni, apró dolgok is össze sokat jelentenek hosszú távon.

A különbséget fektesd be

Ha ezt a két lépést megléped, akkor csak idő kérdése hogy legyen egy kis pénzmagod amit befektethetsz. Szerintem itt követik el sokan a legnagyobb hibát. Túl gyorsan akarnak meggazdagodni, és elhiszik hogy lehetséges. Vannak akik ezt kihasználják, és olyan befektetésekbe rángatnak bele, aminek szép bukta lesz a vége, és elmegy a kedved az egésztől. Azért írom a befektetések sorozatot, hogy el tudd dönteni hogy valami jó befektetés-e, vagy egyszerűen lehúzás. Válassz valami olyat amit értesz és légy türelmes.

Ennyi az egész. Sajnos nincs csodarecept, titok, csak olyan dolgok, amiket elsőre nem biztos hogy szívesen hallasz. Elméletben valóban nagyon egyszerű, gyakorlatban viszont hatalmas akaraterő, kitartás és elkötelezettség szükséges hozzá. A döntés viszont a tied, hogy birka fogyasztó akarsz-e lenni, vagy a magad ura.

 

A fizetésed mekkora részét tudod megtakarítani?

View Results

Loading ... Loading ...

 

Oszd meg!

“A gazdagság titka” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.